Λία Λαζαρίδου, κλινική ψυχολόγος |
Η ψυχική ανθεκτικότητα (resilience) είναι μια σχετικά καινούρια έννοια στην Ψυχολογία, με την οποία επιχειρείται να μελετηθεί το φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο πολλά παιδιά και ενήλικες καταφέρνουν να διατηρούν την ψυχική τους υγεία και την ψυχολογική τους επάρκεια παρά τις σοβαρές αντιξοότητες και το στρες που αντιμετωπίζουν. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η δυναμική αυτή επίτευξη υπάρχει ως δυνατότητα για κάθε άνθρωπο και δεν οφείλεται σε κάποια εγγενή και μόνιμη ικανότητα ιδιαίτερων μόνο ανθρώπων. Η αλληλεπίδραση των ατομικών χαρακτηριστικών με παράγοντες από το εγγύτερο και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο είναι αυτή που συγκαθορίζει κάθε φορά την έκβαση προς την κατεύθυνση της ευαλωτότητας ή της ανθεκτικότητας, ανάλογα και με τη βαρύτητα της εκάστοτε αντιξοότητας.
Στην παρούσα συγκυρία νιώθω επιτακτικά αναγκαίο να υποστηριχτεί με κάθε τρόπο η έκβαση στην κατεύθυνση της ανθεκτικότητας συμβάλλοντας σε αυτήν με τη μελέτη και την ανάπτυξη διαλόγου γύρω από το φαινόμενο της ψυχικής ανθεκτικότητας καθώς και με την οργάνωση σχετικών επιμορφωτικών δράσεων και βιωματικών εργαστηρίων.
Στα βιωματικά εργαστήρια "περί ψυχικής ανθεκτικότητας" δουλεύουμε με μικρές θεωρητικές εισηγήσεις που βοηθούν στην κατανόηση του φαινομένου της ψυχικής ανθεκτικότητας και κυρίως με βιωματικές ασκήσεις που λειτουργούν ως εργαλεία αναστοχασμού και αυτοεπίγνωσης.
Στα εργαστήρια ανιχνεύουμε εκείνες τις παραμέτρους που μας βοηθούν στις κρίσιμες στιγμές της ζωής μας και διευκολύνουν τη λειτουργία μηχανισμών ψυχικής ανθεκτικότητας και τις προσωπικές μας στρατηγικές επιβίωσης.
Η αναζήτηση για τις παραμέτρους αυτές μας οδηγεί